home » nieuwsberichten

Avatar

Een 'avatar' is een kleine afbeelding, meestal tussen de 48x48 en 150x150 pixels groot. Het staat als afbeelding van de gebruiker op computerforums op het Internet of op chatprogramma’s zoals als MSN. Avatars staan meestal naast of onder de naam (of nickname). Een avatar is dan de verschijningsvorm van de echte persoon in de virtuele wereld.

In moderne 3D programma’s en spellen wordt de 'avatar' van de speler als een virtuele 3-dimensionale figuur uitgebeeld. Je kiest een poppetje die je naar eigen smaak kan aankleden. Bijvoorbeeld in  Computerplatforms Second Life en Habbo Hotel.

Het woord avatar komt oorspronkelijk uit het Sanskriet, uit het Hindoeïsme. In de Hindoeïstische filosofie betekent het incarneren of verschijnen van een god in de persoon van een levend wezen in deze wereld.

Avatar en Gebarentaal

Binnen organisaties van en voor doven kunnen avatars interessant zijn om te gebruiken als model voor gebarentaalmaterialen. In Nederland is enige tijd geleden (samen met een aantal ander landen) geëxperimenteerd met mogelijkheden om avatars gebaren te laten maken. Bijvoorbeeld voor het weerbericht. De bewegingen zijn allemaal digitaal gecodeerd. Er hoeft dus geen persoon meer te gebaren. Vaak zijn de poppetjes wat stijf en zien de gebaren er een beetje vreemd uit. Ook de mimiek is niet erg goed.

Grote tekenfilmbedrijven maken op een andere manier gebruik van avatartechnieken. Ze nemen de bewegingen van mensen op met speciale camera’s en “plakken” vervolgens een fantasiefiguur (een avatar) op de bewegingen. De fantasiefiguur lijkt dan echt te bewegen zoals een mens. Net zo vloeiend en natuurlijk. De techniek is zo ver ontwikkeld dat zelfs minmiek en blikriching nauwkeurig kan worden nagedaan. Zo zijn grote delen van films zoals Shrek gemaakt.

Interessant voor ons?
Ja.
De techniek om zulke avatars te maken wordt steeds beter, en wordt steeds makkelijker beschikbaar. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om een gebarenverhaal op te nemen en vervolgens met een avatar te laten zien.

Wycliffe

Wycliffe is een organisatie die zich bezighoudt met bijbelvertalen in allerlei talen van groepen waar nog geen bijbel is. Er wordt veel gebruik gemaakt van video en DvD om vertalingen te verspreiden. Bij Wycliffe experimenteert men nu met mogelijkheden van avatartechniek om bijbelvetalingen in gebarentalen te maken.

De gebarende persoon wordt opgenomen, en dan wordt er een avatar gebruikt om de vertaling te bekijken. Vooral in landen waarin men de bijbel verbiedt is dit een belangrijke ontwikkeling. Mensen durven niet te worden opgenomen op video. Als ze herkend worden dan worden ze gestraft.
Nu is er een manier om toch bijbelgedeelten op te nemen in gebarentaal en zichtbaar te maken zonder dat de persoon zichtbaar wordt.
Hieronder een serie plaatjes die een beetje duidelijk maken hoe dat werkt.Ook de mimiek en beweging van schouders zijn natuurlijk.  

 

Het lijkt een veelbelovende techniek zo langzamerhand.Ook omdat er steeds betere en gespecialiseerde camera’s worden ontwikkeld die de toepassing mogelijk maken.

In Nederland zijn plannen om een Bijbelvertaling te maken in de Nederlandse Gebarentaal.

Zouden we gebruik moeten maken van deze technieken? Of toch maar gewoon een dove persoon die we kennen in beeld?

Arie Terpstra

Bron: Wij Doven, regionaal blad, Groningen. Gebruikt met toestemming van de schrijver

 

Mission Frontiers uitgave

Mission Frontiers is een tijdschrift dat vanuit Verenigde Staten uitgegeven is. De uitgave 'Januari/februari 2014' gaat over het bereiken van dove mensen...

Lees verder »

Vertaalwerk begonnen!

Lees verder »

Een eigen stichting!

Het is officieel!!

Lees verder »

Wycliffe/SIL workshop

16-21 september 2011

Lees verder »

Voorbeeld teksten

Hoe ziet een gebarentaal Bijbel eruit?

 
Lees verder »

Zoektocht

Wat de werkgoep nu bezighoudt...

Lees verder »

Avatar

Wat is een Avatar en wat heeft dit met Gebarentaal te maken?

Lees verder »

BSL Bijbelvertaling update

Het BSL Bijbelvertaalproject heeft onlangs een gift van £30.000 gekregen van de organisatie ‘Spring Harvest’!

Lees verder »

Zoeken in website